Mahkamah akan dengar kes saman Pejuang berhubung ‘tiada tindakan’ menteri 31 Mei

Setiausaha agung penaja Pejuang, Amiruddin Hamzah, memfailkan saman bagi pihak parti itu.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 31 Mei untuk mendengar kes saman oleh Pejuang, parti yang diasaskan oleh Dr Mahathir Mohamad, untuk mendesak menteri dalam negeri membuat keputusan mengenai permohonannya didaftarkan sebagai parti politik.

Hakim Ahmad Kamal Md Shahid menetapkan tarikh itu selepas sebutan kes hari ini.

Kamal berkata kedua-dua pihak itu perlu memfailkan hujahan mereka sebelum 27 Mei.

“Pemohon (Setiausaha agung penaja Pejuang Amiruddin Hamzah) memfailkan sijil perakuan segera supaya perkara itu dipercepatkan,” katanya.

Peguam Pejuang, Rafique Rashid Ali, memberitahu mahkamah hujahan lisan mereka tidak akan mengambil masa yang lama kerana parti itu hanya bertanding dalam satu isu – tugas menteri dalam negeri (Hamzah Zainudin) di bawah Akta Pertubuhan untuk memutuskan rayuan oleh parti politik untuk pendaftaran.

Peguam kanan persekutuan Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman memberitahu mahkamah Jabatan Peguam Negara (AGC) akan bersedia mengemukakan hujahnya pada 31 Mei.

Mahkamah sebelum ini membenarkan Pejuang untuk mencabar ketiadaan tindakan Hamzah atas permohonan pendaftarannya.

Rafique kemudian memberitahu pemberita, Hamzah belum membuat keputusan mengenai permohonan Pejuang sejak tiga bulan lalu.

“Kami telah menghantar rayuan kami kepadanya pada 8 Januari,” katanya.

Parti itu memfailkan rayuannya kepada Hamzah selepas Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) menolak permohonannya pada 6 Januari.

Ia kemudian memfailkan cabaran untuk memaksa Hamzah dan JPPM untuk membuat keputusan tentang sama ada ia boleh didaftarkan.

Dalam afidavitnya yang disertai dengan cabaran undang-undang itu, Amiruddin berkata ketiadaan tindakan Hamzah adalah cubaan untuk menolak hak perlembagaan Pejuang untuk bertanding dalam pilihan raya umum menggunakan lambang sendiri.

Selain Pejuang, JPPM turut menolak permohonan MUDA, yang diketuai oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, untuk pendaftaran.