Sultanah Terengganu cuba elak perbicaraan penuh dalam saman Rewcastle-Brown

Haaziq Pillay Abdullah ialah peguam Sultanah Nur Zahirah.

KUALA LUMPUR: Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah memfailkan permohonan untuk saman fitnah RM300 juta terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan 2 pihak lain diputuskan melalui perkara undang-undang tanpa perlu meneruskan perbicaraan penuh.

Peguamnya, Haaziq Pillay Abdullah berkata permohonan itu difailkan 13 Mei lalu.

“Di bawah undang-undang fitnah kita, hakim mempunyai budi bicara untuk menentukan jika ia adalah kenyataan fitnah.

“Jika hakim membuat keputusan berpihak kepada permohonan kami, ia bermakna Tuanku tidak perlu memberikan bukti,” katanya sambil menambah Rewcastle-Brown, penerbit Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn Bhd mungkin perlu mengemukakan pembelaan mereka bagi mempertahankan kenyataan itu.

Saman itu difailkan pada November 2018 terhadap dakwaan Sultanah Nur Zahirah ialah sekutu rapat Low Taek Jho yang lebih dikenali sebagai Jho Low dan membantu ahli perniagaan itu mendapat jawatan penasihat dalam Pihak Berkuasa Pelaburan Terengganu (TIA).

TIA diambil alih kerajaan persekutuan pada 2009 dan dinamakan 1MDB.

Sultanah Nur Zahirah turut mendakwa kenyataan Rewcastle-Brown dalam bukunya, “The Sarawak Report – The Inside Story of 1MDB Expose”, membayangkannya campur tangan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Rewcastle-Brown mendakwa Jho Low baik dengan seorang pemain utama di Terengganu, isteri sultan di mana persetujuannya diperlukan untuk menubuhkan dana dan sokongannya penting untuk Jho Low mendapat jawatan penasihat TIA.

Sultanah Nur Zahirah berkata, kenyataan Rewcastle-Brown ialah fitnah dan mencemarkan imejnya.

Dalam samannya, sultanah menuntut RM300 juta ganti rugi daripada Rewcastle-Brown, Chong dan Vinlin Press, serta arahan untuk menghentikan jualan dan penerbitan buku Rewcastle-Brown.

Hari ini, Haaziq berkata, Hakim Mahkamah Tinggi, Ahmad Zaidi Ibrahim menetapkan 17 Jun ini untuk sebutan permohonan itu.

Sebelum ini, mahkamah menetapkan 25 hingga 29 November ini untuk perbicaraan.