India didakwa tahan 144 kanak-kanak termasuk usia 9 tahun di Kashmir

Anggota polis India membuat rondaan di Srinagar selepas New Delhi membatalkan status autonomi khusus untuk Kashmir pada 20 Ogos lalu. (Gambar Reuters)

NEW DELHI: Polis di Kashmir yang dikawal India telah menahan 144 kanak-kanak, termasuk berusia sembilan tahun, sejak awal Ogos lalu apabila kerajaan membatalkan status khas wilayah yang menjadi pertikaian itu dan mengenakan perintah berkurung, menurut laporan jawatankuasa dilantik mahkamah.

Bagaimanapun kesemua yang ditahan dan diserahkan kepada balai polis telah dibebaskan hari yang sama, polis memberitahu Jawatankuasa Keadilan Juvana dianggotai empat anggota, yang telah diminta oleh Mahkamah Agung India untuk melihat tuduhan penahanan kanak-kanak selepas petisyen difailkan oleh dua aktivis bulan lepas.

Sehingga 25 Sept, hanya dua kanak-kanak, kedua-duanya berumur 17 tahun, dihantar ke pusat juvana, kata laporan jawatankuasa itu, yang disemak oleh Reuters pada Selasa.

Kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi telah mengekalkan kawalan di Jammu dan Kashmir – satu-satunya wilayah majoriti Muslim di India, yang turut dituntut oleh Pakistan – sejak Ogos, mengerahkan ribuan tentera, menyekat pergerakan dan komunikasi.

Pihak berkuasa tempatan juga menahan ribuan orang, termasuk ahli politik, pemimpin kumpulan pemisah, dan ketua masyarakat lain bagi menghalang protes susulan keputusan membatalkan kuasa autonomi Kashmir.

Penahanan kanak-kanak merangkumi seluruh lembah Kashmir, dari Sopore di utara sehingga daerah selatan Shopian, dengan jumlah besar dari bandar utama Srinagar, menurut laporan jawatankuasa keadilan.

Sesetengah kanak-kanak disenaraikan sebagai mereka dikenakan penahanan pencegahan, sementara yang lain telah ditahan berhubung pelbagai kesalahan jenayah, termasuk mengganggu ketenteraman awam.

Antaranya Sahil Ahmad Sheikh yang berusia sembilan tahun dari kawasan Batamaloo, Srinagar, yang telah menyaksikan pertembungan antara penduduk tempatan dan pasukan keselamatan, yang ditahan pada 8 Ogos dan dibebaskan pada hari sama, menurut data polis yang disertakan dalam laporan itu.

Sama seperti Sahil Ahmad, kebanyakan mereka yang ditahan polis dibebaskan pada hari yang sama, kecuali 17 kanak-kanak yang menghabiskan masa lebih lama, sehingga 24 hari dalam satu kes.

Dalam satu surat kepada jawatankuasa dimasukkan dalam laporan itu, ketua polis Kashmir berkata tuduhan penahanan kanak-kanak tidak sah tiada merit, tetapi kanak-kanak yang melanggar undang-undang telah “ditangani dengan tegas”.