Jangkitan baru Covid-19 kurang, tidak jamin PKP boleh tamat segera, kata Ismail Sabri

Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob meminta rakyat tidak terlalu yakin PKP akan ditamatkan segera selagi kes jangkitan Covid-19 belum mencapai kadar sifar.

PUTRAJAYA: Kerajaan hari ini mengingatkan rakyat supaya terus mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ketiga walaupun jumlah jangkitan baru positif Covid-19 berkurangan.

Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob berkata, rakyat diingatkan supaya tidak terlalu yakin dengan penurunan jangkitan baru kerana ia tidak menjamin bahawa PKP akan ditamatkan dengan cepat.

“Jangan kita terlalu yakin dengan jumlah jangkitan baru yang berkurangan, maka kita langgar segala perintah PKP. Kalau dengan pelanggaran itu menyebabkan Covid-19 merebak semula, akhirnya PKP mungkin tidak dapat ditamatkan.

“Saya percaya ramai rakyat di luar sana sedang berdoa supaya PKP ini dapat segera ditamatkan, supaya kita kembali hidup seperti biasa, tapi ia bergantung kepada sikap rakyat.

“Kalau kita berdegil dan keluar seperti biasa ketika PKP akhirnya kita tidak mampu tamatkan PKP dengan cepat,”katanya pada sidang media di Perdana Putra di sini, hari ini, ketika ditanya adakah peningkatan bilangan kenderaan di jalan raya, termasuk jumlah tangkapan disebabkan jangkitan baru berkurang.

Ismail berkata, jumlah jangkitan baru berkurangan kepada 69 kes semalam bukan jaminan kerana ia boleh meningkat kembali jika rakyat ingkar dan PKP mungkin akan dilanjutkan.

“Tapi ia belum lagi berakhir, semalam 69 jangkitan positif baru. Sudah 2 kali jumlah positif bawah 100, tapi pada Rabu kes 85 dan sehari selepas itu naik 110, semalam turun kepada 69, maknanya kita masih belum sifar kes positif lagi.

“Kita telah menunjukkan hasil kejayaan dengan melaksanakan PKP dan nasihat-nasihat KKM, tapi jumlah jangkitan belum lagi sifar,”katanya.

Ismail berkata, hukuman berat dan tegas akan dikenakan kepada pesalah yang ingkar arahan PKP.

“Hukuman akan terus berjalan seperti biasa. Setakat ini kita boleh ucap tahniah kepada KKM, polis, tentera dan sebagainya kerana kita berjaya mengurangkan jumlah positif, tapi kita kena pastikan kita capai sifar Covid-19.

“Sebab itu ketua polis negara juga beri amaran, PKP mungkin akan berlanjutan sehingga Jun atau Julai dan sebagainya kalau rakyat ingkar dan tidak patuh PKP,” katanya.

Ismail juga memaklumkan, jumlah tangkapan semalam meningkat kepada 1,565 berbanding, 1,057 pada hari sebelumnya.

Katanya, pihak polis akan menambah sekatan jalan raya dan hukuman lebih tegas akan dikenakan kepada pesalah PKP memandangkan jumlah kenderaan dijalanan semakin bertambah.

Semalam KKM mengumumkan jumlah jangkitan baru Covid-19 sebanyak 69 kes, antara yang terendah sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata, keputusan untuk menamatkan PKP akan dibuat berdasarkan beberapa faktor, antaranya jumlah kadar kes kebolehjangkitan dalam kalangan masyarakat dapat dikurangkan.

Katanya, sehingga kini kadar kebolehjangkitan belum berada di tahap yang boleh diberi kelanggoran atau ditamatkan PKP.