Jugra: Khazanah warisan DiRaja

Istana Bandar, merupakan tempat bersemayam Sultan Alaeddin Sulaiman Shah. (Gambar Tourism Selangor)

Jugra terletak di daerah Kuala Langat, Selangor. Jugra juga dikenali sebagai Bandar DiRaja Selangor kerana ketika itu Sultan Abdul Samad membina Istana Jugra dan bersemayam di sana pada tahun 1875.

Kedudukan Bukit Jugra juga strategik kerana berhampiran dengan laut menghadap perairan Selat Melaka. Ia juga pernah menjadi pusat pemerintahan British di Selangor sebelum berpindah ke Klang dan kemudian ke Kuala Lumpur.

Bukit Jugra berasal dari sebuah perkampungan kecil Melayu bernama Tanjung Kera, dan nama tersebut kemudian ditukar kepada Bandar Temasya.

Bandar DiRaja ini turut menyimpan warisan sejarah sejak beberapa dekad dahulu. Berikut adalah tiga peninggalan sejarah Diraja yang masih dijaga dengan baik dan terus terpelihara.

1. Istana Bandar Jugra

Istana Bandar, memaparkan reka bentuk senibina Islam dari India dan Timur Tengah. (Gambar Tourism Selangor)

Istana Bandar Jugra dibina oleh Sultan Alaeddin Sulaiman Shah Ibni Alharhum Raja Musa iaitu, Sultan Selangor kelima selepas kemangkatan nenda baginda, Sultan Abdul Samad Ibni Almarhum Raja Abdullah pada 1898.

Baginda bersemayam di situ sehingga kemangkatan baginda pada tahun 1938. Cucu baginda, Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, iaitu Sultan Selangor yang kelapan, dilahirkan di istana tersebut pada tahun 1926.

Istana berstruktur dua tingkat ini mempunyai banyak bilik, termasuk Kolam Mandi Diraja, Balai Rong Seri, Kamar Santapan Diraja, Kamar Beradu, Balai Mengadap, beranda, dapur dan Taman Larangan.

Difahamkan, seni bina istana ini adalah hasil idea baginda sultan sendiri. Sebahagian besar reka bentuk bangunan bersejarah ini dipengaruhi seni bina Islam dari India dan Timur Tengah.

Ia dapat dilihat dari segi pahat dan ukiran yang ada pada tingkap dan pintu. Struktur bangunan istana ini hampir keseluruhannya diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu cengal.

Ada juga pengaruh Cina pada papan pemuka atau fasia yang diukir di atap dan sisik naga atau sirip naga. Ini kerana pekerja pembinaan istana ini berasal dari China.

Setelah merdeka, Bandar Istana Jugra ini tidak lagi digunakan, apabila pusat pentadbiran negeri ini dipindahkan ke Kuala Lumpur.

Ia kemudian digunakan sebagai pusat kraf dan pusat pengajian Al-Quran.

Ia biasanya dikunjungi bersama-sama dengan Bukit Jugra, Makan Diraja Sultan Abdul Samad (Makan Diraja) dan Masjid Sultan Alaeddin berwarna kuning yang terletak bersebelahan.

2. Makam Sultan Abdul Samad

Makam Almarhum Sultan Abdul Samad, terletak di puncak Bukit Jugra. (Gambar Tourism Selangor)

Seperti perkuburan lain untuk orang biasa yang sering dikunjungi oleh saudara-mara Makam Sultan Abdul Samad juga sering dikunjungi terutama oleh keluarga kerajaan terutama oleh keluarga kerajaan, bahkan oleh orang biasa.

Oleh kerana itu, Makam Sultan Abdul Samad yang terletak di puncak Bukit Jugra, selalu dijaga dan dijaga dengan baik.

Makan Diraja Jugra adalah sebahagian dari Bukit Jugra yang telah dipilih sebagai tanah perkuburan DiRaja untuk keluarga Diraja Selangor sejak tahun 1886.

Tempat ini juga dikenali sebagai Kompleks Makam DiRaja sepenuhnya, dengan persekitarannya berpagar dengan betul.

Di kawasan seluas kira-kira 5 ekar, antara lain struktur batu besar yang menempatkan Makam Sultan Abdul Samad Ibni Almarhum Tengku Abdullah yang meninggal dunia pada Februari 1898, penguasa dari 1859 hingga 1898.

Selebihnya makam terletak di luar kompleks tersebut ialah Almarhum Tengku Muda Musa, Almarhum Tunku Alfah Binti Almarhum Sultan Abdul Samad, Almarhum Tunku Jaafar, Almarhum Tunku Yaakob, Almarhum Tunku Maharum, Almarhum Raja Berkat dan Almarhum Tengku Muteh Ibni Sultan Abdul Samad.

Di luar bangunan terdapat beberapa lagi perkuburan, terutama berebelahan dengan bangunan milik keluarga kerajaan, dan beberapa di antaranya adalah bangunan yang lebih kecil seperti makam milik Yang Mulia Raja Kahar, Tengku Maharum, dan Raja Muda Musa yang meninggal 1884.

Hari ini, sekitar 90km dari makam, tempat letak kenderaan disediakan untuk kenderaan. Dari sana untuk sampai ke makam, tangga konkrit disediakan untuk kemudahan pengunjung untuk sampai ke kompleks ini.

Bekalan elektrik dan air juga disediakan di sekitar kawasan makam.

3. Masjid DiRaja Sultan Alaeddin

Masjid DiRaja Sultan Alaeddin dibina pada awal tahun 1900-an (Gambar Tourism Selangor)

Masjid DiRaja Sultan Alaeddin juga dikenali sebagai Masjid Alaeddin juga dikenali sebagai Masjid Alauddin atau Masjid Bandar.

Masjid ini dibina pada awal tahun 1900-an sekitar 200 meter dari Istana Selangor yang kelima, Sultan Alaeddin Sulaiman Shah, GCMG KCVO.

Dipercayai bahawa reka bentuk masjid kuning ini berasal dari Kesultanan Deli di Medan, Sumatera,

Contoh yang baik dari seni bina Moor dan Moghal klasik, masjid ini mempunyai beberapa persamaan dengan mercu tanda warisan lain, Bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur terutamanya di kubah dan lengkungannya.

Bahagian dalam Masjid DiRaja Sultan Alaeddin dihiasi dengan prasasti Al-Quran dan ukiran kayu uyang rumit. Wartawan terkenal George L. Peet yang mengunjungi masjid itu pada waktu yang paling awal mengatakan bahawa mimbarnya sering digunakan oleh Sultan sendiri untuk menyampaikan khutbah.

Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di www.selangor.travel

Tourism Selangor adalah cabang pelancongan Kerajaan Negeri yang ditubuhkan untuk meningkatkan bilangan pelancong tempatan dan antarabangsa ke Negeri Selangor dengan membangunkan keindahan dan keunikan tersendiri Negeri Selangor. Banyak inisiatif telah diambil untuk mencapai matlamat ini seperti menganjurkan kempen di peringkat domestik dan antarabangsa, mengadakan misi perdagangan pelancongan yang dilakukan di luar negara, melancarkan misi jelajah dan kembara serta banyak lagi.

Anda ada berita menarik untuk dikongsi? Sila email ke fmtohsem@freemalaysiatoday.com