Majikan tak boleh paksa cuti tanpa gaji, tolak cuti tahunan, kata menteri

Menteri Sumber Manusia M Saravanan berkata majikan boleh berbincang dengan pekerja dalam apa jua tindakan serta keputusan diambil demi kepentingan bersama.

PETALING JAYA: Selaras arahan kerajaan supaya majikan membenarkan 90% kakitangan bekerja dari rumah, Kementerian Sumber Manusia menegaskan majikan tidak boleh memaksa atau mengarahkan pekerja menggunakan cuti tahunan atau mengambil cuti tanpa gaji.

“Bayaran gaji hendaklah seperti biasa,” kata menterinya M Saravanan dalam kenyataan hari ini.

Saravanan berkata, perkara itu selaras perintah dan kenyataan dikeluarkan kementerian itu ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) Mac lalu.

“Namun, majikan boleh berbincang dengan pekerja dalam apa jua tindakan serta keputusan diambil demi kepentingan bersama,” katanya.

Pada 20 Oktober lalu, kerajaan mengumumkan 1 juta pekerja sektor awam dan swasta di Selangor, Sabah serta Wilayah Persekutuan di bawah PKPB diarah bekerja dari rumah.

Bermula hari ini hingga tempoh kawalan bersyarat tamat, Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata arahan itu melibatkan 800,000 pekerja di sektor industri dan 200,000 penjawat awam.