Perancis pembela anak ayam jantan, larang dilupus secara kisar

Proses pelupusan haiwan dengan cara “maceration” adalah sangat tidak bertamadun dan ditentang pihak Perancis.

Dalam keadaan banyak haiwan yang menjadi santapan sesetengah masyarakat di luar negara, masih ada yang menjaga kebajikan dan keprihatinan anak ayam jantan.

Di Perancis, kebajikan anak ayam jantan sangat dipelihara dan tidak benar dilupuskan seperti yang dibuat hari ini.

Dalam industri ayam sedunia, sebanyak 7 bilion anak ayam dilupuskan sebaik sahaja tahu tentang “kejantanan” nya.

Cara melupusnya adalah anak ayam itu akan digilis dalam mesin pengisar (proses yang dipanggil maceration) atau disembur gas dalam ruang tertutup.

Semua itu dilakukan sejak sekian lama kerana ayam jantan tidak diperlukan dalam jumlah yang banyak kerana disifatkan sebagai kurang memberi hasil daging dan tidak bertelur.

Namun bagi Perancis, penekanan untuk membela kehidupan anak ayam jantan ini dibuat sebagai langkah reformasi kebajikan haiwan.

Menurut Menteri Pertanian Perancis Didier Guillaume, satu cara perlu diwujudkan agar jantina anak ayam dapat ditentukan sebelum telur menetas.

Ini dapat mengelak proses pengasingan jantan-betina selepas penetasan yang memakan masa dan merugikan penternak.

Anak ayam jantan dilupuskan kerana pertumbuhan agak lambat dan tidak bertelur.

Proses pelupusan yang disebut “maceration” disifatkan pencinta haiwan sebagai tidak bertamadun dan sepatutnya tidak lagi digunakan.

Dengan pengharaman ini, Perancis mengikuti langkah Sweden yang sudah memberhentikan “maceration” pada 2019.

Jerman pula telah meluluskan undang-undang menghentikan teknik perlupusan yang sama dengan syarat cara alternatif dapat diwujudkan sebagai pengganti.

Apabila ditekan mengapa pengharaman itu tidak berjalan serta-merta, Guillaume menjawab; “Kalau begitu satu Perancis tidak akan bertelur!”

Pelupusan anak ayam jantan (selagi menetas dalam jangka masa 72 jam) secara “maceration” ini menepati undang-undang yang diluluskan Kesatuan Eropah pada 2009.

Pertubuhan pelindung haiwan PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) memuji tindakan itu tetapi menyifatkannya sebagai belum mencukupi.

Industri ternakan ayam berhadapan dengan isu ‘battery farming’ di mana ayam daging dibesarkan dalam ruang yang sempit dan keadaan yang dianggap tidak ubah seperti suatu penyeksaan.

Anda ada berita menarik untuk dikongsi? Sila email ke fmtohsem@freemalaysiatoday.com