Putrajaya tandatangani perjanjian dengan China bangunkan vaksin Covid-19

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatnya dari China, Wang Zhigang bersepakat untuk meningkatkan kerjasama dalam menangani pandemik Covid-19 melalui diplomasi sains. (Gambar Facebook)

KUALA LUMPUR: Malaysia dan China hari ini menandatangani perjanjian kerjasama dalam pembangunan vaksin yang selamat dan berkesan selaras usaha kedua-dua negara memerangi pandemik Covid-19.

Menurut kenyataan bersama oleh Kementerian Luar dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), majlis menandatangani perjanjian berkenaan disempurnakan oleh Menteri MOSTI Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatnya Wang Zhigang secara maya.

“Perjanjian khusus ini akan dikendalikan di bawah pengawasan jawatankuasa tertinggi dipengerusikan oleh Menteri Luar kedua-dua negara iaitu Hishammuddin Hussein dan rakan sejawatnya Wang Yi seperti yang dipersetujui pada 13 Okt lepas untuk mempromosikan kerjasama pragmatik dan pendekatan yang lebih koheren dalam menangani cabaran pasca-wabak,” menurut kenyataan itu.

Terdahulu, ketika pertemuan 2 hala secara maya itu, Khairy dan Zhigang bersepakat untuk meningkatkan kerjasama dalam menangani pandemik Covid-19 melalui diplomasi sains.

“Menerusi perjanjian ini, Malaysia diberi keutamaan akses kepada vaksin Covid-19 yang dibangunkan oleh China, perkongsian pengetahuan dan kepakaran serta kemudahan saintifik dan keupayaan teknologi untuk memajukan pembangunan vaksin di kedua-dua negara.

“Kedua-dua negara juga menyokong penyertaan sektor awam dan swasta termasuk universiti, institusi, masyarakat dan organisasi dalam projek kerjasama bersama,” menurut kenyataan itu.

Di samping itu, kedua-dua negara juga bersetuju menyokong dan menggalakkan perusahaan mereka untuk menjalin kerjasama menyeluruh dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) vaksin serta pembekalan.

Perjanjian berkenaan akan berkuat kuasa untuk tempoh 5 tahun pertama dan dilanjutkan secara automatik untuk tempoh setahun pada satu masa, setelah dipersetujui bersama oleh kedua-dua belah pihak.