Riza Aziz patuhi syarat pendakwaan berkait tuduhan pengubahan wang

Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Azman Ahmad membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk melpeas tanpa membebaskan Riza Aziz pada 14 Mei lalu.

PUTRAJAYA: Anak tiri Najib Razak, Riza Aziz yang dilepas tanpa dibebaskan atas 5 pertuduhan pengubahan wang berjumlah AS$248 juta (RM1 bilion), sudah memenuhi hampir semua syarat dalam perjanjian dengan pihak pendakwaan, kata sumber.

“Beliau sebahagian besarnya mematuhi syarat itu. Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat perlu melakukan penjualan hartanah (di AS) dan menghantar hasilnya kepada kerajaan Malaysia,” kata sumber yang tahu perkara itu.

Sumber itu berkata, pihak pendakwaan tidak perlu memberitahu perkembangan itu kepada Mahkamah Sesyen kerana ia terpulang kepada budi bicara peguam negara untuk memulakan atau tidak meneruskan sesuatu kes.

Pada 14 Mei lalu, Hakim Azman Ahmad membenarkan Riza dilepas tanya dibebaskan, selepas Pendakwa Raya ad hoc, Gopal Sri Ram memberitahu mahkamah, ia tertakluk kepada penerbit Hollywood itu memenuhi perjanjian terbabit.

“Satu persetujuan dicapai antara pihak pendakwaan dan tertuduh yang mana termanya adalah kerajaan persekutuan akan menerima sejumlah wang mencecah beberapa juta ringgit,” katanya ketika membacakan kenyataan yang disediakan pada Mei lalu.

Bagaimanapun, katanya, pihak pendakwaan berhak mengembalikan pertuduhan dan mendakwa tertuduh jika tidak berpuas hati dengan pelaksanaan persetujuan itu.

Mahkamah turut membenarkan wang jaminan RM1 juta dipulangkan kepada 2 penjamin Riza. Sejak pertuduhan difailkan ke atas Riza tahun lalu, beliau membuat beberapa bantahan melalui peguamnya.

Riza dihadapkan ke mahkamah pada Julai 2019 atas pertuduhan pengubahan yang didakwa membabitkan dana diterima daripada Good Star Ltd dan Aabar Investments PJS Ltd, 2 syarikat dikatakan ada kaitan dengan ahli perniagaan diburu pihak berkuasa, Low Taek Jho.

Riza didakwa menerima wang itu antara April 2011 dan November 2012 di Bank City National di Los Angeles, California dan juga Bank BSI di Temasek Boulevard, Singapura.

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 memperuntukkan hukuman penjara sehingga 5 tahun dan denda maksimum RM5 juta atau 5 kali ganda nilai aktiviti haram, mana lebih tinggi.