Mungkin pihak ke-3 ketuai kerjasama Umno-PAS, kata Hadi

Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan (depan, 3 dari kanan) berbual dengan Hadi Awang (4 dari kanan, depan) pada Muktamar PAS ke-65 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Pahang di Kuantan, hari ini.

KUANTAN: Presiden PAS, Abdul Hadi Awang berkata, parti itu tidak akan mengetuai kerjasama politik dengan Umno, tetapi beliau tidak menolak kemungkinan ada pihak ke-3 yang akan memimpin kerjasama 2 parti itu.

“PAS tidak menuntut, kecuali orang minta kita ke hadapan (mengetuai kerjasama).

“Kita sebut kepimpinan Islam, bukan Umno atau PAS (saja boleh jadi ketua), boleh jadi pihak ke-3, politik ini fleksibel,” katanya selepas perasmian Muktamar PAS ke-65 di sini, hari ini.

Semalam, perwakilan Pemuda PAS Kedah, Nasrun Othman menggesa parti Islam itu memimpin kerjasama Umno-PAS untuk mendapat manfaat daripadanya.

Sementara itu, Hadi mengakui ada ahli PAS dan Umno yang fobia dengan kerjasama kedua-dua parti berkenaan.

“Berhati-hati itu perkara biasa. Dalam PAS ada Umno fobia, dalam Umno pun ada PAS fobia. Itu keterangan masa lalu yang boleh diselesaikan, kita sebagai Islam ada moral kita, utamakan ummah dahulu.

“Pada pringkat awal (kerjasama Umno-PAS) ada perasaan perbezaan lama berlaku, itu kita dapat selesaikan.

“Orang Memali pun dapat terima Umno kerana kepentingan nasional mengatasi kepentingan peribadi,” katanya merujuk pihak terbabit dalam peristiwa berdarah di Kampung Memali, Kedah pada 1985 yang mengorbankan 14 penduduk kampung dan 4 anggota polis.